O scurta istorie a Craiovei

Craiova este unul dintre orasele romanesti situate in regiunea Tarii Romanesti, spre sud-vestul tarii. Acest oras are particularitatea de a fi construit pe acelasi loc unde era o asezare romana, fiind astfel foarte interesant din punct de vedere al istoriei si antropologiei. Datorita acestui fapt, si din mai multe alte motive, acest oras este una dintre destinatiile cele mai atractive pe care turistii le-ar putea intalni in timpul unei vacante in Romania.

Orasul Craiova este centrul industrial si administrativ al regiunii Oltenia. Totodata, este unul dintre principalii furnizori de cereale din Tara Romaneasca, precum si un important producator de alimente prelucrate si echipamente speciale pentru minerit. Datorita acestor factori, precum si pentru terenurile sale fertile, in ultimele secole acest oras a dat dovada de o dezvoltare foarte rapida, care se reflecta nu numai in economie, ci si in numarul de locuitori.

Potrivit istoricilor, Craiova a fost numita oficial capitala Oltenia in anul 1492, devenind de atunci unul dintre cele mai populare orase din acea zona din Romania. In secolele XV si XVI, acest oras era era un sat mai degraba, insa importanta sa politica mare a facut ca acesta sa devina capitala regiunii.

Spre sfarsitul secolului al XVIII-lea, Craiova a trecut prin momente dramatice si dezastruoase. In aceasta epoca, acest oras a trecut prin mai multe incendii si epidemii, un cutremur si invazii. Craiova nu a reusit sa depaseasca complet aceasta serie de probleme pana la inceputul secolului al XIX-lea, cand economia sa a inceput sa devina foarte prospera, si orasul a devenit unul dintre principalele centre comerciale din regiunea sa.

Este interesant de stiut ca, in ultimele secole, populatia din Craiova a inregistrat o crestere rapida si constanta. Conform unui recensamant facut in jurul anului 1736, acest oras a fost locuit de aproximativ 835 de familii. Un secol mai tarziu, in jurul anului 1850, avea aproximativ 20.000 de locuitori, iar la inceputul secolului XXI are o populatie de aproximativ 302.000 de locuitori.