Atractii turistice in Craiova

Orasul gazduieste un numar mare de cladiri religioase, multe dintre ele datand din epoca medievala. Biserica Manastirii Cosuna, de exemplu, este cea mai veche cladire din Craiova, datand din secolul al XV-lea. Puteti petrece o dupa-amiaza relaxanta in vizita la manastire, situata la numai 3,5 Km in afara centrului orasului, unde puteti ajunge rapid cu un mijloc de transport. Un alt loc religios, Biserica Madona Dudu, este renumit pentru picturile sale murale, realizate de faimosul pictor roman Gheorghe Tatarescu (1818 – 1894).

Pentru cei care doresc sa afle mai multe despre istoria si traditiile acestei regiuni, recomandam o vizita la Muzeul Olteniei, gazduit in Casa Baniei (1699), cea mai veche cladire non-religioasa din Craiova, si una dintre cele mai vechi asezari cladiri din tara.

Iubitorii de arta ar trebui sa viziteze neaparat Muzeul de Arta din Craiova, gazduit de Palatul Dinu Mihail, construit la inceputul anilor 1900 in stil neoclasic de un arhitect francez. Muzeul expune capodopere valoroase create de faimosi pictori romani, printre care se numara Theodor Aman (1831 – 1891) si Nicolae Grigorescu (1838-1907), ambii nascuti in Craiova. Una dintre atractiile sale principale este sectiunea dedicata lui Constantin Brancusi, cuprinzand sase dintre sculpturile sale timpurii.

La sfarsitul secolului al XVII-lea si inceputul secolului al XVIII-lea, arhitectura orasului Craiova a suferit o transformare prin crearea stilului Brancovenesti, o combinatie de arta traditionala romaneasca, elemente bizantine si venetiene. Bisericile care inca prezinta elemente ale stilului Brancovenesti includ: Biserica Sfantul Ilie / Biserica Sfantu Ilie, construita in 1720 de Ilie Oteteleseanu si marii comercianti ai orasului, Biserica Tuturor Sfintilor (1700), Biserica Sfantul Gheorghe / Biserica Sfantu Gheorghe Vechi (1730), Manastirea Obedeanu / Manastirea Obedeanu (1747), Biserica Mantuleasa / Biserica Mantuleasa (1786), Biserica Sfantul Nicolae / Biserica Sfantul Nicolae (1794).

Manastirea Calugareasca Jitianu, situata la aproximativ 6 km sud de centrul orasului, a fost construita sub indrumarea Doamnei Balasa, sotia domnitorului Constantin Basarab Carnu (1654-1658), si gazduieste o bogata colectie de obiecte de arta medievala.

Pentru cei interesati sa se bucure de o dupa-amiaza relaxanta afara, Parcul Nicolae Romanescu este o adevarata oaza verde. Parcul este unul dintre monumentele valoroase ale arhitecturii peisagistice din Romania. Planurile pentru parc – proiectate de arhitectul francez Emile Rendont – au primit medalia de aur la Targul Mondial din 1900. Prin initiativa lui Nicolae P. Romanescu, atunci primar al orasului Craiova, lucrarile la parc au inceput in 1901 si au fost finalizate in 1903.

Pentru cei care doresc sa experimenteze natura mai stiintific, oprirea la Gradina Botanica ar fi cea mai buna alegere.