3 locuri din Timisoara care trebuie neaparat vizitate

„Mica Viena”, „orasul de pe Bega”, „inima Banatului”, „orasul florilor” – iata numai cateva nume cu care nu doar locuitorii ci si turistii s-au obisnuit sa denumeasca, duios, orasul Timisoara. Si totul pe drept! Pentru ca, fiind deloc acel oras tipic, asfixiat de valuri de constructii lipsite de vreo identitate, Timisoara se „bate” sa ofere tuturor acelora care ii circula pe strazi propria frantura de rai, asta insemnand piatetele cu acel aer boem, imobilele si palatele inradacinate adanc in istorie, podurile care aluneca usor romantic peste apus, parcurile peste care s-au instapanit miile de soiuri floricole si arboricole sau cluburi unde muzica s-a obisnuit sa nu aiba somn.

Apreciat ca unul dintre acele orase cu bogate patrimonii culturale si arhitecturale din Romania, municipiul Timisoara e un oras turistic care trebuie adaugat pe lista obiectivelor de vizitat.

Centrul Timisoarei

Prima dintre zonele pe care vei avea curiozitatea sa le vizitezi dupa ce ai „descalecat” si ti-ai aranjat bagajele la hotel va fi Centrul Timisoarei. Pornind de la Palatul Culturii apoi tinand-o la pas pana unde intalnesti Catedrala Mitropolitana, acest centru al orasului este cunoscut si ca Piata Victoriei ori Piata Operei. El concentreaza un impresionant numar de palate si de cladiri care pastreaza inca de demult gloria si arhitectura atat de spectaculoasa.

O privire simpla in sus, insotind acele 2 alei centrale, va va dezvalui un amestec uimitor de istorie si de actualitate. Preponderent, stilul este baroc vienez (care a adus si redenumirea Timisoarei sub titulatura de „Mica Viena”), insa intalnim si stilurile Art Nouveau si neo-bizantin, care si-au pus si ele amprenta pe numeroasele cladiri. In aceasta parte-aparte a orasului se pot admira: Palatul Lloyd, Palatul Marbl, Palatul Neuhausz, Palatul Camerei de Comert si Industrie, Palatul Loffler, Palatul Dauerbach, Palatul Hilt-Vogel, Palatul Weiss  si Palatul Szechenyi. Majoritatea dintre acestea gazduiesc astazi institutii ori magazine dar si restaurante cu variate profile culinare.

Vechea Cetate ori centrul vechi

Pornind dinspre Opera mai departe, pe strada Marasesti, exista oportunitatea de a mai bifa si alte obiective bune de vizitat, care au patrimoniul lor cultural nu mai putin bogat. Astfel, unul dintre ele il reprezinta Sinagoga din Cetate – monument arhitectonic care are o exceptionala valoare. Lacasul de cult evreiesc in discutie a fost ridicat in stil maur, acum mai bine de o suta de ani. Actualmente serveste pe post de locatie alternativa a manifestarilor culturale, recitalurilor si spectacolelor de teatru atat de gustate de catre public.

Parcul Rozelor

Aflata in centrul municipiului, doar la cativa metri de raul Bega, o alta atractie faimoasa a Timisoarei o reprezinta Parcul Rozelor. Unii chiar ar spune ca aceasta faima a Timisoarei, ca este un oras al parcurilor ori un oras al trandafirilor, se datoreaza in buna masura tocmai acestui parc.

Parcul Rozelor a fost amenajat prima data in 1928, apoi acesta a schimbat diverse nume, suprafete si infatisari. Astazi, unicul lucru ce mai este comun cu rozariul vechi stiut peste mari si peste tari il reprezinta numarul felurilor de trandafiri, care a trecut de 1200. Incepand din 2009, in Timisoara se serbeaza, in ultima joie a lunii mai, „Ziua Trandafirului”.

Marele amfiteatru care a fost amenajat inauntrul acestui parc reprezinta alt motiv care a transformat Parcul Rozelor intr-o locatie des vizitata. Pe scena sa se desfasoara in fiecare an festivalurile in aer liber, cum ar fi StudentFest (sau Festivalul Studentilor), programat pentru luna lui Ciresar, Festivalul Inimilor din luna lui Cuptor, Festivalul de Opera si Opereta care se desfasoara la finele lui Gustar ori Ruga Timisoarei, din mijlocul lui septembrie. De curand, Parcul Rozelor a fost gazda unor concerte cu o anvergura deosebita. Trupe romanesti arhicunoscute precum Voltaj ori Phoenix dar si multe formatii straine faimoase (Nouvelle Vague ori Him) se numara printre celebritatile care au concertat aici, in locatia feerica a trandafirilor. De marti si pana duminica, parcul este deschis dupa programul 8:00-22:00, noaptea si lunea fiind inchis.

Pentru a va facilita transportul cat mai comod si sigur pe durata vizitei, puteti alege sa apelati la una din firmele de rent a car din Timisoara, care va vor oferi un automobil pe masura nevoilor Dvs; iar numarul mare de companii disponibile va va ajuta sa obtineti si un pret foarte avantajos.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *